23 mladých vědců převzalo prémie Otto Wichterleho. Nerozhoduje jen výzkum

6. 6. 2017 IMG v médiích

Díky výzkumu Petera Drábera by možná lidé do budoucna nemuseli tolik trpět kožními záněty nebo střevní chřipkou.


Díky výzkumu Petera Drábera by možná lidé do budoucna nemuseli tolik trpět kožními záněty nebo střevní chřipkou. Mladý vědec se totiž snaží najít nové léky, které by zánětlivá onemocnění potlačily. Za jeho práci ho teď ocenila i předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová. Dráber a dalších 22 mladých vědců převzalo prestižní prémie Otto Wichterleho.

„Věnujeme se tomu, jak buňky po tom, co propukne nádor v těle, jak buňka rozpozná, že se něco děje, jak signalizuje dovnitř do buněk. Takže se zabýváme především záněty a jak na molekulární úrovni buňky dokáží rozpoznat a reagovat na to, co se děje v těle,“ popsal Radiožurnálu svůj výzkum molekulární biolog Peter Dráber. V laboratořích ústavu molekulární genetiky Akademie věd simuluje na myších záněty v těle.

„Vycházíme z toho, že mezi člověkem a myší jsou poměrně malé rozdíly. Člověk a myš jsou na genetické úrovni velmi podobní. A ta představa je taková, že nejdřív je potřeba pochopit, jak systémy fungují v myších modelech, potom se hodně věcí dá přímo přesunout do lidí kvůli té podobnosti,“ dodal mladý vědec.

Třiceti čtyřletý vědec se teď snaží najít nové léky, které by v těle záněty potlačily. Kdy ale s výzkumem začne třeba u lidí, si netroufá odhadnout. „Spousta léčiv, i když vypadá nadějně, se nikdy nedostane do další fáze. Na druhou stranu toho výzkumu po světě běží hodně, takže si myslím, že když se člověk podívá na vývoj léčiv v posledních 20, 30 letech, tak to běží docela dobře dopředu,“ myslí si Dráber.

Společně s Peterem Dráberem převzalo prémii Otto Wichterleho dalších 22 mladých vědců. Podle předsedkyně Akademie věd Evy Zažímalové ale při výběru laureátů nerozhodovaly jen vědecké výsledky. „Vybírá to odborná komise, která velmi zvažuje nejenom výsledky těch lidí, ale i jejich perspektivnost do budoucna. Doufáme, že tohle je budoucí generace, která potáhne dál akademii ve svých oborech,“ popisuje Zažímalová.

Právě biolog Peter Dráber se přitom do České republiky vrátil teprve na konci minulého roku. Posledních pět let působil na Londýnské univerzitě ve Velké Británii. A se svým týmem se teď chce ještě víc zaměřit právě na to, jak přesně funguje imunitní systém.

„Působí to, že je to snadné téma. Ve skutečnosti, když člověk začne pronikat hlouběji a hlouběji, tak se ukazuje, že ten systém, co ze začátku vypadá jednoduše, se stane neuvěřitelně komplexním,“ řekl Dráber.

Wichterleho prémii letos získala třeba také chemička Pavla Perlíková, která se podílela na vývoji nových sloučenin s protinádorovými účinky. Ocenění vědci získali kromě diplomu také 300 tisíc korun.

Autor: Pavla Lioliasová

 

 

Kontakt:

Mgr. Peter Dráber, PhD.,
tel.: 241 062 256, e-mail: peter.draber@img.cas.cz,
web: www.img.cas.cz/research/ondrej-stepanek

 

Původní článek na www.irozhlas.cz nebo také v pdf verzi.

Sdílet tento příspěvek