Objev českého vědce může přispět při léčbě rakoviny uzlin

13. 1. 2012 IMG v médiích

New York – Český vědec Lukáš Čermák učinil v zámoří objev, který by mohl pomoci při léčbě rakoviny mízních uzlin. Odhalil totiž zmutovaný gen v nádorech, takzvaných lymfomech. Do budoucna by se díky objevu mohla vyvinout nová léčebná metoda, která by byla alternativou k chemoterapii.


Český vědec, který působí na univerzitě v New Yorku, objevil gen FBXO11. Ten kontroluje, aby u bílých krvinek nenastávalo nekontrolované bujení. Jenže minimálně u pětiny pacientů tento gen zmutuje, a neplní tak svou funkci. 

„Rakovina je způsobena ztrátou kontroly. FBXO11 je kontrolor. Bylo by tedy zajímavé zjistit, jestli mu můžeme nějak pomoci,“ říká Čermák. Teď se chce soustředit právě na to, jak se nový poznatek dá využít ve vývoji léčby. 

Něco takového je ale prý otázkou delšího času. I v ideálním případě může mezi objevem a úspěšnou léčbou uplynout 15 let. „Záleží to na přírodě a ta se vždy chová podle vlastních pravidel a naše nesmrtelné touhy ji moc nezajímají,“ poznamenal. 

Čermák vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze. Poté působil v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. Na Newyorské univerzitě je od konce roku 2008 členem mezinárodního vědeckého týmu. 

Zdroj: ČT24, ČTK

Původní článek na ceskatelevize.cz nebo také v pdf verzi.

Sdílet tento příspěvek