Zebrabase: jedinečná databáze se otevírá světu

4. 7. 2017 Tiskové zprávy

V databázi Zebrabase najdete veškeré informace o zebřičkách, sladkovodních rybkách chovaných v Ústavu molekulární genetiky AV ČR, které jsou významným modelovým organismem v genetice a molekulární biologii.


V databázi Zebrabase najdete veškeré informace o zebřičkách, sladkovodních rybkách chovaných v Ústavu molekulární genetiky AV ČR, které jsou významným modelovým organismem v genetice a molekulární biologii. Zebřičky se využívají ke studiu závažných lidských onemocnění, jako jsou poruchy krvetvorby či různé typy nádorových onemocnění. Až do nedělní půlnoci sloužila Zebrabase pouze vědcům Ústavu molekulární genetiky AV ČR, ale od dnešního dne se otevírá všem zájemcům o stav tohoto rybího chovu.

„U každé rybičky je možné dohledat, kdo byli její rodiče, jak je pozměněna její genetická informace, případně jaký fluorescenční protein se v jejím těle tvoří či v jakém akváriu se přesně nachází,“ řekla dnes doktorandka Jana Oltová z týmu dr. Petra Bartůňka při prezentaci databáze na každoroční konferenci European Zebrafish Meeting v Budapešti.

Zebrabase byla na Ústavu molekulární genetiky AV ČR původně vyvinuta pro potřeby místního chovu zebřiček, ale její tvůrci se rozhodli poskytnout tento úžasný nástroj i dalším institucím po celém světě. „Což je skvělé, protože vývoj takové databáze je finančně a technicky náročný a pro malé instituce či jednotlivé laboratoře je velmi obtížné vyvinout něco takového jen pro sebe. S použitím databáze budou mít uživatelé možnost z jakéhokoli zařízení sledovat stav svého rybího chovu, pomocí QR kódů budou mít navíc okamžitý přístup k informacím o jednotlivých rybách,“ dodává dr. Petr Bartůněk.

Autor: Vlaďka Coufalová, Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 
 

zebrabaseteam

 

Kontakt:

RNDr. Petr Bartůněk, CSc.,
tel.: 241 063 117, e-mail: petr.bartunek@img.cas.cz,
web: www.img.cas.cz/research/petr-bartunek

 

Bližší informace o databázi najdete na www.zebrabase.org.

Sdílet tento příspěvek