Inaugurace výzkumné infrastruktury EU-OPENSCREEN ERIC

6. 10. 2018 IMG v médiích

V prostorách Max Delbrückova centra pro molekulární medicínu Helmholtzovy asociace v Berlíně se minulý týden uskutečnila slavnostní inaugurace konsorcia evropské výzkumné infrastruktury EU-OPENSCREEN ERIC.


V prostorách Max Delbrückova centra pro molekulární medicínu Helmholtzovy asociace v Berlíně se minulý týden uskutečnila slavnostní inaugurace konsorcia evropské výzkumné infrastruktury EU-OPENSCREEN ERIC. Jde o mezinárodní výzkumnou platformu, která bude nabízet otevřený přístup ke svým vyspělým technologiím a službám uživatelům z celého světa.

Cílem EU-OPENSCREEN ERIC je vytvořit a provozovat takovou distribuovanou výzkumnou infrastrukturu, která bude podporovat vysoce kvalitní výzkum molekulárních mechanismů biologických procesů. Jde například o vytvoření, rozvoj a správu evropské chemicko-biologické knihovny sloučenin, ústřední databáze výsledků a poskytování vysoce kvalitních služeb svým uživatelům formou otevřeného přístupu. Vědci totiž často nemají přístup k vyspělým technologiím a sbírkám sloučenin z důvodu vysokých nákladů na jejich pořízení, provoz a údržbu. Toto konsorcium jim pomůže tyto překážky a finanční limity překonávat a ulehčí jim tak mezinárodní spolupráci.

ERIC (Konsorcium evropské výzkumné infrastruktury) je právní rámec EU, který poskytuje od roku 2009 panevropským infrastrukturám některé výhody mezinárodních organizací, jako je například možnost odpočtu DPH či spotřebních daní. EU-OPENSCREEN ERIC je jednou z 21 výzkumných infrastruktur s právním rámcem ERIC, přičemž Česká republika je členem dvanácti z nich.

Výzkumná infrastruktura EU-OPENSCREEN (Evropská infrastruktura otevřených platforem pro testování v chemické biologii) byla v březnu letošního roku ustavena jako konsorcium evropské výzkumné infrastruktury EU-OPENSCREEN ERIC. Jeho hostitelskou zemí je Německo. Mezi zakládající státy patří společně s Finskem, Lotyšskem, Norskem, Polskem a Švédskem také Česká republika. Takzvaným pozorovatelem je v současnosti Dánsko, které by se mělo stát jejím členem v příštím roce.

Česká republika se na EU-OPENSCREEN podílí prostřednictvím velké výzkumné infrastruktury 
CZ-OPENSCREEN (Národní infrastruktura chemické biologie), která je provozována Ústavem molekulární genetiky AV ČR a financována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci aktivity na podporu velkých výzkumných infrastruktur.

CZ-OPENSCREEN je zaměřen na identifikaci nových molekulárních sond a nástrojů k výzkumu a validaci sloučenin vhodných pro vývoj nových léčiv. V rámci portfolia svých činností buduje tato infrastruktura systematicky sbírku sloučenin včetně diverzní, komerčně dostupné sloučeniny a chemické sloučeniny originálně syntetizované v ČR.

Slavnostní inaugurace výzkumné infrastruktury EU-OPENSCREEN ERIC se zúčastnil generální ředitel pro výzkum a inovace Evropské komise Jean-Eric Paquet, státní tajemník německého Spolkového Ministerstva školství a výzkumu Georg Schütte a generální ředitel EU-OPENSCREEN ERIC Wolfgang Fecke. Georg Schütte přitom zdůraznil očekávané socioekonomické přínosy EU-OPENSCREEN, a zmínil také spolupráci v rámci distribuované výzkumné infrastruktury, což doložil na příkladu Evropské chemicko-biologické databáze EU-OPENSCREEN umístěné v Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

 

 

Původní článek na https://vedavyzkum.cz nebo také v pdf verzi.

Sdílet tento příspěvek